Sončna krema: 5 dejstev, ki jih moraš vedeti pred nakupom

1 -> Človeško telo in sonce

Dejstvo je, da sonce potrebujemo; pri rastlinah je ključen faktor v procesu fotosinteze, preko katere se hranijo, pri ljudeh pa je vključen v sintezo vitamina D. Vpliva tudi na razpoloženje, saj je dokazano, da so prebivalci področij, kjer so daljša obdobja teme, bolj nagnjeni k depresijam. Pomisli, da en teden skupaj dežuje…

Če pa je koža soncu izpostavljena predolgo, lahko nastanejo opekline, prosti radikali, staranje ter dehidracija kože. Tudi razvoj kožnega raka je tesno povezan z UV-žarki.

Zato: Krema za zaščito pred soncem je pomembna, vendar katero izbrati.

2 -> Kako deluje krema za sončenje
Odvisno od tega, kakšen UV-filter ima krema. Poznamo kemične in mineralne UV-filtre.

Kemična sončna krema
Ko na kožo nanesemo kremo, s kemičnim filtrom, se ta vpije v kožo. Ko v kožo prodrejo še UV-žarki in zgodi se kemična reakcija, pri kateri se sprosti toplota, ki se razprši iz kože. UV žarki so tako nevtralizirani.
Kemični sončni filtri: oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate ali octinoxate.

Mineralna sončna krema
Mineralni UV-filter deluje po principu ogledala in sončne žarke odbija. To pomeni, da UV ne pride v kožo in povzroča nastanka pigmentacij, poškodb podkožja…
Mineralni sončni filtri: titanov dioksid in cinkov oksid.

 

3 -> Kaj pa varnost kreme za kožo in telo
Pri kremah s kemičnim sončnim filtrom je lahko problematičen že prvi stik s kožo. Konkretno oxybenzone sodi med hormonske motilce, povzroča kožne alergije, sploh pri tistih z občutljivo kožo in poveča tveganje za nastank pigmentacij.

Dejstvo je tudi, da kemikalije, ko le-te prodrejo v kožo, absorbira krvni obtok. Žal v večji količini kot to dovoljuje ameriške FDA organizacija (kar je v praksi 0,5 nanogramov na mililiter). To pomeni, da se zmanjša učinek sončne kreme, krvni obtok pa raznese kemikalije po telesu, kjer lahko učinkujejo toksično tudi na organe.

Posamezniki z rozaceo so naslednji na udaru, saj so na toploto še toliko bolj občutljivi, že tako zanje ni priporočljiva uporaba savne ali pare na koži v kozmetičnem salonu. In ker kemična reakcija sončne kreme pretvarja UV-žarke prav v toploto, se stanje rozacee lahko hitro poslabša.

4 -> Vpliv na okolje
Žal so kreme za zaščito pred soncem zelo velik onesnaževalec.

Znanstveniki so ugotovili, da kemikalije v sončnih kramah vplivajo na morsko življenje in sicer preko plavalcev in odpadnih vod. Negativnih vplivov je ogromno: zavirajo rast alg, poškodujejo DNK koral, zmanjšujejo plodnost morskih ježev in rib, pri delfinih se kopičijo in prenašajo na potomce…

Posledično vpliva tudi na nas, saj z morsko hrano tako preko prehranske verige vstopajo nazaj v človeško telo. Morje je izredno pester in pomemben ekosistem in kemikalije bistveno pripomorejo k rušenju ravnovesja le-tega.

5 -> Naravna sončna krema ima kup težav; vonj, mazljivost, pušča bele lise…
Nič več – Phyt’s je naredil kremo z visokim zaščitnim faktorjem SPF30 in SPF50, ki dosega in presega vse standarde optimalne kreme za zaščito pred soncem:

– je popolnoma varna za kožo, tudi tisto najbolj občutljivo
– ker se žarki odbijejo, ti je manj vroče
– ščiti pred nastankom pigmentnih madežev
– ne povzroča alergij in draženja kože
– je primerna za najmlajše
– ne pomeni grožnjo za ekosistem (korale, ribe…) in zdravje uporabnika
– lahka in mazljiva in ne pušča belih lis
– ima nežen vonj po lešniku
– primerna je za obraz in telo

Za nakup se obrni na Phyt’s kozmetičarke ali obišči spletno trgovino Phyt’s