Tip kože in kako si ga določim

Za učinkovito nego je ključno določiti, kateri tip kože imamo.

Zakaj?

Če na mešano kožo nanesemo hranilno kremo za suho kožo, se bo nam bo še bolj mastila, če pa obratno, se bo kože še bolj izsušila.

Kaj je tip kože?
Iz kozmetičnega vidika tip kože ali vrsta kože definirana z njenim ravnovesjem. To ravnovesje je odvisno od količine kožne maščobe oz. sebuma, ki ga izločajo žleze lojnice.

Poznamo 4 tipe kože: normalno, suho, mastno in mašeno.

Normalna koža

Je gladka, elastična, ne zateguje, nima razširjenih por, T-predel (čelo, nos in brada) so lahko občasno in rahlo mastni, sicer pa z eno besedo: uravnovešena. Njen ten je rahlo rožnate barve.

Suha koža

Na obrazu je suha koža običajno bolj tanka, lahko tudi pordela. Občuti se kot zategovanje, lahko se lušči, je manj elastična. Stara se hitreje, zato se prve gube lahko pojavijo že kmalu po 25. letu starosti.

Suho kože velikokrat zamenjamo z dehidrirano kožo, ki ni tip kože, ampak le njeno stanje in ji primanjkuje vlage. Več o tem si preberi na zapisu: Dehidirana koža

Na rokah kožo največkrat izsušijo zunanji dejavniki, kot je pogost stik kože z vodo, ki vsebuje vodni kamen, stik s prstjo, prašnimi delci, vremenske razmere, posebno pozimi.

Na stopalih je suha koža znak slabe prekrvavitve, pomanjkanja vlage ali neustrezne obutve. Odmrle celice se kopičijo, koža postane trda, debela in hitro popoka, včasih celo pride do krvavitev.

 

Mastna koža

Prekomerno izločena kožna maščoba se na površini kože sveti, pore so razširjene, pogosto so nepravilnosti kot so ogrci, akne oz. mozolji. Najbolj je značilna za najstniško obdobje, pojavlja pa se tudi v zreli dobi.

Mešana koža

Koža kjer se pojavljata dva različna tipa, je mešana. Največkrat gre za mešanico mastne in suha ali mastne in normale kože, pri čemer je največkrat masten T-predel (čelo, nos in brada).

Tip kože določi preprostim testom:

Zvečer pred spanjem kožo na obrazu le temeljito očistite, ne nanašajte pa nobenega kozmetičnega izdelka, naj koža dela brez vsake “podpore”. Zjutraj preden očistite kožo, pritisnite na obraz papirnat robček, če:

  • so vidni mastni sledovi po vsem robčku, imaš mastno kožo,
  • so vidni mastni sledovi le na predelu čela, nosu in brade, imaš mešano kožo,
  • ni mastnih sledov, občutite zategovanje in neugodje, imaš suho kožo,
  • če ni sledov mastnih madežev, zategovanja, občutek na koži je dober, imaš normalno kožo.

Če ti test ne zadostuje, stopi do najbližje Phyt’s kozmetičarke, kjer lahko skupaj naredita poglobljeno diagnozo kože in pripravita načrt, kako jo učinkovito negovati.