5 napak pri nakupu kreme za obraz

Napaka št. 1: Ne upoštevaš tipa kože

Pri izbiri kreme je najpomembnejše upoštevati tip kože. Pri tem pa si nujno zapomni: tip kože ni »zateguje me«, »imam mozolje« ali »kože je pordela«.

Obstajajo 4 tipi kože: normalna koža, mastna koža, suha koža in mešana koža.

Kaj je značilno za posemezsen tip kože in kako ga enostavno določiti, preberi na zapisu: Tip kože in kako si ga določim.

Napaka št. 2: Všeč ti je embalaža

Ljudje smo pač vizualna bitja in imamo velikokrat »lačne oči«, kar ni nujno vedno slabo. Ko izbiraš kremo, naj ti ne bo najbolj všeč embalaža kot taka, ampak tisto, kar je napisano na embalaži: sestavine.

Dešifriranje sestavin ni tako enostavno kot se sliši. Predlagam, da začneš s tistimi, ki so potencialna grožnja tvojemu zdravju.

Zato sem zate pripravila seznam desetih takih sestavin, ki jih najdeš na sledeči povezavi: 10 (škodjivih) kemikalij, ki jih najdemo v kozmetiki

Napaka št. 3: Kremo sem kupila, ker lepo diši

Dišave so sredstva za zapeljevanje potrošnikov. Ameriška akademija dermatologov je prišla do zaključka, da so ravno dišave v kozmetičnih izdelkih največji povzročitelj kožnega stanja kontaktni dermatitis.

Rešitev so kreme, v katerih dišave pridobivajo iz naravnih virov, na primer eteričnih olj. Ne nasedaj tudi trditvi, da so eterična olja alergena. Testiranja so bila namreč opravljena na eteričnih oljih, ki niso iz biološke pridelave.

Torej še en razlog več, da posežeš po kakovostni naravni kozmetiki.

 

Napaka št. 4: Kremo sem kupila, ker jo ima moja najboljša prijateljica in ji ustreza

Velikokrat se po nasvet obračamo k prijateljem, kar je super, ker to pomeni, da jih imamo. Ampak v primeru, da tvoja prijateljica ni iz kozmetične stroke, ni nujno, da bo njen nasvet najboljši.

Kar moraš vedeti, da tvoja prijateljica nima 100% enake genske zasnove in okoljske dejavnike kot ti. Poleg tega je nujno upoštevati še tip kože (glej točko 1) ter njeno stanje.

Ne pravim, da prijateljice ne smeš poslušati. Nasprotno. Vendar pred nakupom še nekoliko razišči ali pa si rezerviraj termin pri izkušeni kozmetičarki.

Napaka št. 5: Kremo sem kupila, ker jo uporabljam že ves čas

Zakon narave je, da po rojstvu najprej odrastemo, nato se začnemo starati. Grozna resnica, ki nas na koncu vse pokoplje.

Vendar pa to ni razlog za depresijo, saj je pomembno le, kako preživimo tisti čas vmes.

Če ta zakon narave prenesem v kožo oz. nego kože, to pomeni: koža se ves čas spreminja. Pa ne samo skozi leta, tudi skozi letne čase, celo preko dneva: koža počiva čez dan, ponoči je aktivno. Zato ne pozabi prilagoditi nego glede na starost in letni čas.

Čez dan naj krema služi kot zaščita, ponoči pa hrana, seveda pa ne pozabi upoštevati tip kože, spet se vrni na točko 1.

Se sliši komplicirano? Nit ni. Lahko pa si olajšaš in mi pišeš, ali pa obišči Phyt’s kozmetičarke, ki ti bodo naredile analizo kožo in znale pravilno svetovati.